Ключові моменти у виборі спеціальності

Аліна Явна

Усім привіт! Мене звати Аліна Явна.
Я староста групи АКІТ-11. На даний момент ми є наймолодшою групою на нашій кафедрі. І сьогодні я хочу поділитись із вами своїм досвідом вступу в університет. Чому я обрала саме ТНЕУ та чому я обрала спеціальність АКІТ.
Я досі пам’ятаю, як цілий рік я переживала куди буду подавати документи, як я складу ЗНО, ким я хочу бути і багато інших питань. З самого початку я знала, що хочу на ту спеціальність яка пов‘язана більше з математикою, аніж з історією. І ось, десь у грудні місяці, читаючи енну статтю про професії майбутнього, я чітко вирішила, що майбутнє хочу пов’язати з ІТ-сферою.

Ви мене запитаєте чому, і ось які аргументи стали для мене ключовими:
* гнучкість графіку та можливість працювати віддалено
* висока заробітна плата
* ви не зобов’язані працювати на когось, а можете бути фрілансером та розробляти ті програмні продукти, які вам до душі
І до червня мені було достатньо того, що я обрала напрям, не розуміючи що найважчий вибір ще попереду…

Як зараз пам’ятаю той момент, коли я вже мала усі результати ЗНО, і 2 липня реєструючи електронний кабінет я вперше зловила себе на думці, що я не обрала спеціальність… З самого ранку наступного дня, я почала окремо шукати інформацію про кожну спеціальність виписуючи собі переваги однієї спеціальності над іншою. І врешті, 12 липня я обрала 2 спеціальності: АКІТ та КБ. Якщо ви цікавились, то минулого року можна було подати 7 заявок, на 4 спеціальності, з яких 4 заявки у мене були на АКІТ у 4 різні ВНЗ, серед яких були ТНЕУ, Львівська політехніка, КПІ та ТНПУ. Не секретом є те, що багато чого залежить від пріоритетності заявки, і мене взяли за першою анкетою. Моїй радості не було меж. Чому? Тому, що послухавши думки старших курсів я зробила висновок, що я хочу залишитись на бакалавра саме у Тернополі, тому і поставила ТНЕУ першим у списку. Хоч і в Львівську політехніку я була рекомендована, я ні хвилинки не шкодувала, що поставила першою пріоритетністю ТНЕУ а не Львівську політехніку.  Результати зарахування прийшли о 16:00, сайт довго грузив, і показав моє зарахування  приблизно о 16:30, і вже о 17 я привезла документи у ТНЕУ зі слізьми радості, що все вийшло саме так, як я хотіла.

Чому саме АКІТ? Тому, що усім давно відомо що майбутнє за роботами та автоматизованою технікою, а отже спеціалісти цього напрямку будуть дуже актуальні. Якщо ви хочете розробляти мікроконтролери, запрограмовувати їх та брати участь у вдосконаленні світу в майбутньому тоді ця спеціальність для вас. Найбільше, що мене захопило у цій спеціальності, це те що навчання тут не є одноманітним. Наприклад, ІПЗ весь перший курс вчать необхідні дисципліни та програмують, ми ж вивчаємо ті ж необхідні дисципліни і попри те програмуємо, вивчали фізику,вчимось комп’ютерній графіці та багато іншого. Також вагомою перевагою є те, що ми не обмежуємось написанням кодів для програм чи сайтів, але крім того можемо працювати у науковій сфері, проектно-конструкторській, на виробництвах і так далі, а отже працевлаштування буде легким та доступним.

Чому ТНЕУ? Тому, що тут веселе студентське життя, хороше ставлення викладачів до студентів, дружня атмосфера та відносно дешеве навчання. І це не просто слова, а мої спостереження за рік навчання у цьому університеті. У мене жодного разу не було проблеми заниження балу чи зверхнього ставлення викладача до мене. Чуючи відгуки студентів з інших областей, вони запевнюють, що проживати та навчатись у Тернополі значно дешевше та краще ніж у Львові, Києві чи інших великих містах. За цей рік я познайомилась та зараз дружні стосунки з величезною кількістю людей з різних факультетів. А головне, що за студентське життя у вас буде багато яскравих спогадів, адже тут постійно конкурси (наприклад «Нова генерація» та «Ліра»), конференції, зустрічі з відомими людьми, що закарбується у вашій пам’яті назавжди.
Тому, якщо вас цікавить ІТ, розробка чогось нового, корисного та ви досі не визначились куди поступати, можете без вагань поступати у ТНЕУ на спеціальність АКІТ, і ви точно не пошкодуєте.

Аліна Явна